donderdag 8 januari 2009

Fase 2: Conceptontwikkelaar: Individuele stuk Anouk

Trends van nu

Vrijwilligers werk

Vrijwilligerswerk staat volop in de belangstelling. Burgers en bestuurders lijken zich te realiseren dat wij niet zonder vrijwilligers kunnen. Politici proberen het imago en de voorwaarden te verbeteren. In Amerika krijgen burgers al een dag per jaar vrij om zich in te zetten voor de maatschappij door vrijwilligerswerk te doen. In Nederland is er sinds kort een dag om vrijwilligerswerk en vrijwilligers onder de aandacht te brengen en om mensen op te roepen vrijwilligerswerk te doen. Er komen meer instanties om de burger op weg te helpen naar vrijwilligerswerk en er wordt gesproken over een maatschappelijke stage voor jongeren.




Dutch designers

Dutch Design op het gebied van interieur en mode is tot ver over de grenzen bekend. Sommige Nederlandse ontwerpers zijn in het buitenland zelfs bekender dan in Nederland. Toch krijgt Nederlands talent ook meer voet aan de grond op de Hollandse bodem. Dankzij nieuwe initiatieven zijn er steeds meer podia, zoals de Amsterdam International Fashion Week en de Dutch Design Week, waarop Nederlands talent zich presenteert. Zo streeft het Young Designers Network ernaar om de nieuwe creatieve talenten zo vroeg mogelijk te signaleren, selecteren en te presenteren aan het publiek. Vervolgens brengt het YDN de jonge ontwerpers in contact met geïnteresseerde bedrijven.



Fout concept

De kindermobiele telefoon

Een concept dat nooit is doorgebroken is het gebruik van mobiele telefoons voor kinderen. De zogenaamde kindermobiele telefoons. Deze mobiele telefoons zijn simpel in gebruik en hebben maar een beperkt aantal bel opties. In de telefoon passen maar 5 voorgeprogrammeerde nummers. Dat zijn ook de enige nummers die kunnen worden gebeld met het mobieltje.
Een voorbeeld van een kindermobiel is de Foony mobiel. De Foony is nooit doorgebroken, en is zelfs uit de markt gehaald omdat er kankerverwekkende straling uit zou komen. Niet alleen de Foony is nooit geïntegreerd, het hele concept van het kindermobieltje is nooit aangeslagen.



Belangrijke trend uit het verleden

Feminisme

De Nederlandse geschiedenis kent 2 grote feministische golven.
De eerste was de periode van 1870 tot 1920. Deze golf was gericht op het verkrijgen van kiesrecht voor vrouwen. Een ander doel van deze golf was de toelating van vrouwen tot universitair onderwijs. De rol van de vrouw werd in deze jaren gehinderd door opvattingen van de kerk en over de maatschappelijke kijk op de vrouw die was ontstaan door de geschiedenis.
De tweede golf was een heropleving van het feminisme in de jaren ’60, ’70 en ’80.
In deze periode was er een betere welvaart waardoor er meer werk toegankelijk werd voor vrouwen. Ook was er de uitvinding van de anticonceptiepil die ervoor zorgde dat de vrouw niet alleen maar seks kon hebben met voortplanting als doel. Bekende Nederlandse feministische groeperingen waren de Dolle Mina’s en de Man-Vrouw-Maatschappij.



Conceptontwikkelaar

Adjiedj Bakas

Adjiedj Bakas is een bekende trendwatcher. Hij is meerder malen genomineerd voor de titel ‘trendwatcher of the year’. Zijn werk bestaat uit de reizen maken rond de hele wereld, zijn ogen goed openhouden en het toespreken van mensen via congressen. Hij heeft ook al verschillende boeken op zijn naam staan. Bakas specialiseert zich op het gebied van sociale trends en lifestyle. Hij wordt regelmatig ingehuurd door grote bedrijven om hen te helpen met komende trends en hoe zij hun concepten daarop kunnen aan passen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten